
SOS GUIDANCE: TEMPORARY COMBINATION OF PRECINCTS 

FOR JUNE 2, 2020, PRIMARY ELECTION DURING COVID-19 PANDEMIC 

 

ISSUE 

CDC guidance and the President’s guidelines encourage social distancing, so voters are being asked to vote absentee 

by mail. Due to the normally low turnout of voters during primary elections coupled with the absentee-by-mail campaign, 

election day turnout is expected to be extremely low. 

CDC guidance also suggests that people aged 65 years and older might be at higher risk for severe illness from COVID-

19 and should stay home and avoid close contact. A majority Precinct Election Officials (PEOs) are older than 65, and 

several are declining to serve as PEOs for this primary election. 

Therefore, County Auditors do not need, or will be unable, to stand up all their precinct polling places and might consider 

temporarily combining precincts. 

 

IOWA CODE OR ADMINISTRATIVE RULE 

Temporary combination of precincts is covered in Iowa Code Section 49.11. 

 

WHAT HAS NOT CHANGED 

Temporary combination of precincts is allowed in primary and general elections. There is no limit on how many 

precincts may be combined into one, and you are not required to do a mailing to registered voters when temporarily 

combining precincts. The change of polling place must be published in the notice of election, and a notice indicating 

the location of the new polling place must be posted at the former polling place before polls open on election day.  

Remember: You must report temporary precinct combinations to the SOS office at least 25 days prior to the primary 

election. This year that deadline is May 8. 

 

WHAT HAS CHANGED 

Instead of being able to prevent the County Auditor from combining precincts, eligible electors may not submit a 

petition requesting that the precincts not be merged. If the County Auditor chooses to temporarily combine 

precincts for this primary election, no one may halt the combination. 

 

CONCLUSION 

Temporary combination of precincts can help address the shortage of PEOs by cutting down on the number of polling 

places while still allowing election-day voters the ability to vote in the region of the county where they live. Set a 

tentative deadline of Friday, April 3, to set polling places and determine which precincts will be voting where.  

Combined precincts are not vote centers and should not be referred to as such because vote centers are not allowed 

in primary and general elections. Vote centers create multiple locations within a county at which a voter may vote and 

would not encourage voters to participate in social distancing. Temporary combinations allow for better planning as 

you know how many registered voters reside in each precinct and how turnout has been historically. 

Ballot styles and rotation must be considered when combining precincts and are addressed on the next page.  

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Fprevention.html
https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2020/03/03.16.20_coronavirus-guidance_8.5x11_315PM.pdf
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-at-higher-risk.html
https://www.legis.iowa.gov/docs/code/49.11.pdf
https://www.legis.iowa.gov/docs/code/49.31.pdf


Ballot Styles 

Iowa Code 49.31(2) specifies that the commissioner shall arrange the precincts of the county in order to proceed with 

rotation. This does not specify if this list is comprised of original “home” precincts or combined precincts. You need to 

decide this before you can determine ballot rotation. 

The commissioner also must decide if the absentee precinct is to be reported by “home” precinct or as a stand-alone 

precinct in accordance with Iowa Code 53.20. Again, it is not clear if the determination of “home” precinct is the list of 

original precincts or combined precincts. You need to decide this also before you can determine ballot rotation. 

If you opt to report based on combined precincts, as long as a combined precinct is entirely within the same state 

senate and representative and county supervisor districts, you could have just one ballot style per party at that polling 

place. HOWEVER, if within the combined precinct there is more than one state senate or representative or county 

supervisor district, then you must have a ballot style per party to include each district at that polling place. 

 

Ballot Rotation 

Once you have determined your polling places, precinct combinations, and ballot styles, then you need to determine 

ballot rotation. Beginning on page 2-44 of EAH Chapter 2, Pre-Election Day, you will find guidance on ballot rotation. 

SOS encourages reporting by “home” precinct due to the possibility of a petition being filed to prevent a precinct 

combination after ballots have been produced and absentee voting has begun. For the 2020 Primary Election this 

possibility has been waived under Secretary Pate’s emergency order, but our recommendation still stands. 

Reasons why you should consider building your ballots based on “home” precincts: 

1. With polling place locations in a state of flux, ballots produced based on the original “home” precincts are better able 

to adapt to last minute changes. This includes potential programming changes and/or relocation of tabulators to 

precincts that are combined after ballots are printed.  

2. Reporting by home precinct will provide voters and candidates with the type of results they have been able to receive 

in past years. Particularly in an instance of an inconclusive primary that goes to convention, candidates and 

members of the public will expect to have access to precinct level results.  

3. For counties considering large scale, regional combinations, the decision to rotate based on the smaller number of 

precincts will change the rotation outlook for candidates in races with larger fields (i.e. Democratic U.S. Senate and 

Republican U.S. Rep. District 2, and 4). This means that some candidates may not be listed first an any ballot style. 

 

How to Combine Precincts in I-Voters 

It is imperative that your combined precincts and temporary polling places are set up correctly in I-Voters. The “Find 

My Polling Place” application on the SOS website uses data directly from I-Voters, so the information your voters 

receive from the app correlates directly with your set-up in I-Voters. 

This training video shows how to combine precincts in I-Voters: https://sos.iowa.gov/elections/video/TempPoll.mp4. 

On the next page are step-by-step instructions for setting up temporary polling places in I-Voters.  

 

 

 

 

https://www.legis.iowa.gov/docs/code/49.31.pdf
https://www.legis.iowa.gov/docs/code/53.20.pdf
https://sos.iowa.gov/elections/pdf/auditors/eah/preelection.pdf
https://sos.iowa.gov/elections/video/TempPoll.mp4


Temporary Polling Places in I-Voters 
 

Once you have completed generating and renaming your ballot styles, for all election types click on Polling 
Places at the very top of the screen under the blue border and choose Temporary Polling Places. 
 

1. Review the default polling place name assigned to the Precincts listed under the Polling Place 
Name column. If you need to change the location, click on the existing polling place listed and 
choose the correct one from the drop-down list and hit Save. If the correct polling place is not 
listed, you will need to add the polling place under Districts & Precincts. 

             
▪ Under Districts & Precincts, click on          

Polling Places. 
 
▪ Click on New.  
 
▪ Enter the Code, Name, check the Polling Place 

check box, and enter the address under 
Residence type. Complete the address details 
and click Update and hit Save on the Polling 
Place screen.  

 
 

2. If the polling places are different within the same 
precinct, you will need to select the adjacent box 
under the Splits column by clicking on the “….” to 
allow you to assign the polling places at the split 
level. Follow the same process as above but 
choose the correct polling place for each of the 
listed splits and then hit Save. 
 
 

3. Only choose Save on the first Polling Place screen 
once all the polling places have been 
verified/updated for all listed precincts/splits. 
 

 

 

 

Important Note:  Once you have started working on temporary polling places, you cannot change                

     the type of election under Election Details. 

 


